van koert chiropractie logo

Veel voorkomende klachten
bij baby's en kinderen

Chiropractie voor baby's en kinderen

Baby’s zijn kleine wereldwondertjes. Ze zien er kerngezond uit, maar soms mankeren ze toch wat. Ook zij kunnen pijn hebben die veroorzaakt wordt door de wervelkolom. Zij kunnen last hebben van een geboortetrauma. Normaalgesproken komt er bij een bevalling al veel druk op het hoofdje en de kleine wervelkolom te staan. Bij een zware bevalling is die druk nog groter. En ook een bevalling met een tang, vacuüm of keizersnee kunnen een geboortetrauma veroorzaken. Als bij het halen van het kind, de vroedvrouw of gynaecoloog moet draaien of trekken aan het hoofdje, kan dat leiden tot een afwijking in het cervicale gebied (nek). Er kan dan een bewegingsbeperking ontstaan tussen twee wervelgewrichten waarbij een zenuwstoornis optreedt. Symptomen die we vaak tegen komen zijn: 

  • Voorkeurshouding
  • Bewegingsbeperkingen in de nek of rug
  • Overstrekken
  • Overmatig huilen

Kinderen kunnen door allerlei verschillende oorzaken klachten krijgen. Door sport of door valpartijen bij bijvoorbeeld het skaten. Door het dragen van een zware schooltas over één schouder. Maar ook door het schijnbaar onschuldige gebruik van moderne tools. Vaak zijn ze uren achter elkaar voorovergebogen bezig op hun smartphone, tablet of laptop. Ook langdurig in de verkeerde houding zitten op school of thuis bij het gamen kan leiden tot problemen.

Herkent u zich in deze klachten?

Klachten bij baby's en kinderen herkent u zo

Baby’s kunnen u niet vertellen dat ze pijn hebben, maar kunnen dat gelukkig uiten op andere manieren. Ze huilen overmatig (huilbaby’s), zijn geprikkeld, onrustig of schrikkerig. Ze ballen hun vuistjes, spugen veelvuldig (reflux), overstrekken zich of hebben een voorkeurshouding waarbij het hoofdje scheef ligt. Ze slapen ook vaak onrustig of kort. Dit kan leiden dat kinderen laat zijn met rollen, kruipen en lopen.

Kinderen geven aan dat ze nek- of rugpijn hebben. Vaak slapen ze onrustig en kunnen ze zich slecht concentreren. Ze kunnen ook motorische problemen hebben en daardoor bewegen ze zich minder makkelijk.

We gebruiken de laatste technieken

Met zachte hand helpen wij baby's en kinderen van hun klachten af

Vanzelfsprekend houden wij bij de chiropractische behandeling rekening met de kwetsbaarheid van uw baby. Onze behandeling is veilig en bestaat uit zachte druktechnieken en lichte mobilisatietechnieken. Wij helpen uw baby met zachte hand op een uiterst comfortabele manier van zijn of haar klachten af en behandelen baby’s van alle leeftijden.
Voor kinderen geldt hetzelfde. Wij stemmen onze chiropractische behandeling af op de leeftijd van uw kind.

Baby’s en jonge kinderen reageren meestal heel snel en positief
Vaak treedt er al na een paar chiropractische behandelingen een enorme verbetering op. Wij geven ook advies over houdingen en oefeningen die u thuis kunt doen.

Hoe kan ik het in de toekomst voorkomen?

Tips en adviezen voor gezonde baby's en kinderen

Roken heeft een slechte invloed op baby’s en kleine kinderen. Rook daarom niet in hun bijzijn en vraag ook de visite om dat niet te doen. Zorg dat uw baby een boertje laat na de voeding. Dat voorkomt luchtbellen in de darmen die darmkrampjes kunnen veroorzaken. Laat uw baby nooit op de buik, maar afwisselend op de rug en de linker- en rechterzij slapen. Leg de eerste 6 weken een opgerolde handdoek tegen de rug. Een afwisselende houding is essentieel voor de ontwikkeling van de nek. Zorg dat uw kind genoeg beweging krijgt en moedig hem of haar aan veel buiten te spelen.

FAQ

Veelgestelde vragen

Chiropractie is geschikt en bewezen effectief voor (kleine) kinderen en baby’s.

Voor baby’s: een bevalling is een hele onderneming voor moeder en kind. De persweeën geven behoorlijke kracht en druk op de schedel en de rug van de baby. Soms ontstaan hierdoor kleine blessures in nek of rug. Een rug en nek check voor pasgeborenen is daarom eigenlijk altijd wel raadzaam. Als er dan een probleem gevonden wordt, kan de chiropractor in goed overleg een behandelplan maken op de problemen op te lossen. 

Voor kinderen: kinderen groeien op met vallen en opstaan. Hierdoor kunnen er kleine blessure ontstaan die niet goed herstellen en de structurele functionaliteit van de rug en nek negatief beïnvloeden. Hierdoor kunnen kinderen ook rug en nekklachten hebben, hoofdpijn klachten of pijn in armen of benen.

Nee, chiropractische behandelingen zijn normaal gesproken niet pijnlijk. Sterker nog, de meeste kinderen vinden het leuk om naar de chiropractor te gaan en zijn heel enthousiast over hun behandelingen.

Schakel de chiropractor in deze klachten te voorkomen

Het mooiste is als u de chiropractor inschakelt voordat u klachten heeft of als u klachten voelt aankomen. Door de wervelkolom regelmatig te laten checken voorkomt u grotere problemen.