van koert chiropractie logo

Lage rugklachten:

Bijna de helft van de chiropractische patiënten heeft er last van

Wat veroorzaakt lage rugklachten?

Wereldwijd heeft 47% – dus bijna de helft – van de chiropractische patiënten last van lage rugpijn. Een chiropractische behandeling is een veilige en effectieve methode om deze klachten te verhelpen. Met rugpijn kan niemand meer goed functioneren. Het is één van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim. 

Lage rugpijn kan allerlei oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan langdurig zitten in een verkeerde houding achter een bureau of in de auto. Aan tillen met een gebogen rug, waardoor er heel veel gewicht op de wervelkolom komt te staan. Aan slapen op een slecht matras. Aan een slechte houding bij het zitten, staan of lopen. Aan blessures die zijn ontstaan bij het sporten of een ongeval. 

Maar ook te weinig bewegen, verzwakking van de spieren, overgewicht, stress, zwangerschap en aangeboren afwijkingen of erfelijke factoren kunnen de oorzaak van rugpijn zijn.
Lage rugpijn of Ischias wordt meestal veroorzaakt doordat er een blokkade in de wervelkolom is ontstaan. Dit kan leiden tot een stoornis in het zenuwstelsel. En dat kan weer van grote invloed zijn op de verschillende organen, spieren en weefsels.

pijn-in-onderrug chiropractor

Herkent u zich in deze klachten?

Lage rugklachten herkent u zo

Heeft u pijnscheuten in de lage rug? Voelt uw onderrug stijf, zwaar of vermoeid aan? Dan waarschuwt uw rug dat er iets aan mankeert. Heeft u lage rugklachten met uitstraling naar bil en been, dan heeft u last van Ischias. De Ischiaszenuw is de grootste zenuw van het lichaam. Als deze zenuw geïrriteerd is, kunt u zelfs pijn voelen in beide billen en benen. Als de pijn lang aanhoudt, kan deze zelfs als brandend worden ervaren.

We gebruiken de laatste technieken

Met corrigerende behandelingen helpen wij u van uw rugklachten af

Met chiropractie kunnen wij zowel lage rugpijn als Ischias uitstekend verhelpen. Om verdere beschadigingen van de tussenwervelschijven en zenuwen te voorkomen voeren we corrigerende behandelingen uit. We verbeteren de lichaamshouding, vergroten de souplesse van de wervelkolom en herstellen de geïrriteerde zenuwen. Dat doen we door met de handen druk uit te oefenen op het gewricht. Daardoor kunt u weer vrijer bewegen en vermindert de pijn.    

zenuwstelsel chiropractor
lage-rugklachten

Hoe kan ik het in de toekomst voorkomen?

Tips om lage rugpijn en Ischias te voorkomen

Er zijn heel veel manieren om rugklachten te voorkomen. Slaap op een goed matras. Slaap nooit op uw buik, maar op uw rug of zij. Let op uw houding bij het zitten, staan en lopen. Buig goed door uw knieën bij het tillen van een zwaar voorwerp en hou het dicht bij uw lichaam. Draag schoenen die voldoende steun geven en zorg dat u voldoende beweegt.

FAQ

Veelgestelde vragen

Ja. chiropractische behandeling kan heel goed helpen in het verminderen van de pijnklachten en de uitstralingspijn. Vaak wordt ook de uitstulping van de hernia (de zogenaamde prolaps) gereduceerd als gevolg van chiropractische behandelingen. Er zijn meerdere studies met MRI voor en na behandeling geweest die dat hebben aangetoond.

Ja. Bij scheurtjes in de annulus (de buitenzijde van de tussenwervelschijf), is de tussenwervelschijf wat minder sterk op die plek en in enkele gevallen kan de hernia terugkomen. Dit is overigens ook het geval bij hernia’s die geopereerd zijn, de annulus blijft ook hier zwak. Hoe beter de functionaliteit en belastbaarheid van de rug verbeterd, des te kleiner de kans op spontane terugval van klachten.

Vaak is een hernia het gevolg van een langdurig verstoorde functie ergens in de rug of nek. Men zou kunnen zeggen dat het een secundair probleem is. Maar de intensiteit van de pijnklachten kan echt enorm zijn en dan is het verminderen van de pijnklachten en daarna het verbeteren van de structurele functie echt een prioriteit.

Schakel de chiropractor in om rugklachten te voorkomen

Het mooiste is als u de chiropractor inschakelt voordat u rugklachten heeft of als u rugklachten voelt aankomen. Hoe langer u doorloopt met rugklachten, hoe langer de hersteltijd zal zijn. Door de wervelkolom regelmatig te laten checken voorkomt u grotere problemen.

De patiënt vertelt: