van koert chiropractie logo

Gewrichtspijn of artrose en chiropractie

Wat is artrose?

Als gewrichten niet soepel bewegen, kunnen we lichaamsdelen zoals armen en benen niet meer goed buigen en strekken. De minste of geringste beweging kan daardoor al pijnlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan traplopen of het gaan staan of zitten. De gewrichtspijn kan ook groter worden naarmate het kouder wordt.

Een andere benaming voor slijtage van gewrichten is artrose. Het is een veel voorkomende aandoening waarbij de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen langzaam achteruit gaat en op den duur helemaal kan verdwijnen. Het kraakbeen is een beschermende laag, een soort kussen dat fungeert als een schokdemper. Het zorgt ervoor dat de botuiteinden soepel over elkaar bewegen. Artrose zorgt dat het kraakbeen wordt afgebroken, waardoor de botten over elkaar heen schuren en kunnen beschadigen. Door dit proces worden ook de spieren en pezen extra belast. Al met al veroorzaakt dat de nodige pijn. Artrose komt vooral voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen.

Herkent u zich in deze klachten?

Symptomen van gewrichtspijn of artrose

De bekendste symptomen van artrose zijn stijfheid en pijn. Het is vaak moeilijk om weer op gang te komen na het slapen of na een lange tijd zitten.
Ouderen hebben vaak last van artrose in de heup. Ook artrose in de nek-, borst-, en lendenwervels komt regelmatig voor. Door deze slijtageprocessen kunnen er verschillende klachten ontstaan zoals hoofdpijn, duizeligheid, pijn in de borst, rugpijn en ischias.

We gebruiken de laatste technieken

Bij gewrichtspijn of artrose kan chiropractie uitkomst bieden

Heeft u gewrichts- of spierpijn, dan kunnen chipractische behandelingen verlichting brengen. Pijn en stijfheid die door slijtage (artrose) worden veroorzaakt, kunnen daardoor vaak sterk verminderen. Als chiropractor behandelen wij niet alleen de rug, maar ook gewrichts- en spierproblemen.

Hoe kan ik het in de toekomst voorkomen?

Zo kunt u gewrichtspijn of artrose voorkomen of verlichten

Wij hebben een aantal tips voor u om gewrichtspijn of artrose te voorkomen of verlichten. Besteed veel aandacht aan een goede houding. Let op uw gewicht, voorkom dat uw lichaam een te zware last moet sjouwen. Vermijd onafgebroken zitten en sla bij het zitten niet uw benen over elkaar. Neem bij lange autoritten op tijd uw rustpauzes en gebruik die pauzes om even lekker te ontspannen en te bewegen. Draag schoenen die voldoende steun geven. Blijf energiek en gezond en beoefen bij voorkeur sporten die uw lichaam niet teveel belasten, zoals wandelen, fietsen, skaten en zwemmen.

FAQ

Veelgestelde vragen

Ja. Als de ergste zwelling verminderd is, is het belangrijk om goed de bewegelijkheid van het gewricht te checken en als er een asymmetrie of andere afwijkingen in het gewricht zijn, deze te corrigeren. Dit helpt met een sneller en beter herstel. Ook kan de chiropractor helpen met adviezen en tips om sneller te revalideren.

Ja. Als de ergste zwelling verminderd is, is het belangrijk om goed de bewegelijkheid van het gewricht te checken en als er een asymmetrie of andere afwijkingen in het gewricht zijn, deze te corrigeren. Dit helpt met een sneller en beter herstel. Ook kan de chiropractor helpen met adviezen en tips om sneller te revalideren.

Het probleem met RSI is dat er sprake is van een negatieve spiraal waarin gewrichtskapsels, pees aanhechtingen, pezen en/of spierweefsel langdurig overbelast is geraakt. Vaak is er ook sprake van een onderliggende blessure in arm, schouder of nek die er voor zorgt dat de arm anders gebruikt is gaan worden ter compensatie. Soms kunnen RSI heel snel herstellen, soms duurt het lang. Dit hangt af van de tijdsduur en ernst van klachten, alsmede hoe de klachten precies ontstaan zijn.
Het is dus moeilijk om van te voren in te schatten hoeveel behandelingen nodig zijn. Dit is meestal wel goed mogelijk na een intake en onderzoek.

De chiropractor kan uw gewrichtspijn drastisch verminderen

Raadpleeg regelmatig een chiropractor, omdat chiropractisch onderzoek en de daarop gebaseerde behandeling meehelpt uw lichaam in een goede conditie te houden en pijn te voorkomen of drastisch te verminderen.