van koert chiropractie logo

Rugklachten ...

met de juiste chiropractische behandelingen
zijn uw klachten achter de rug

Scheefstand van de wervelkolom, oftewel scoliose

Er zijn vele vormen van rugklachten. Denk aan spit, artrose of slijtage, pijn tussen de schouderbladen, bekkenklachten, lage rugklachten en Ischias.
Rugklachten kunnen ontstaan door een verkeerde houding, te lang een bepaalde positie aanhouden of langdurig zitten. Maar ook door bijvoorbeeld te weinig te bewegen of op een verkeerde manier zware voorwerpen te tillen.

Herkent u zich in deze klachten?

Uw rug laat u wel merken als er iets aan mankeert

Is er iets mis met uw rug? Dan maakt uw rug dat meestal pijnlijk duidelijk. U kunt bijvoorbeeld last hebben van pijnscheuten in uw rug. Van pijn tussen uw schouderbladen, in uw borst en op uw ribben. Van pijn in uw middenrug met uitstraling naar uw borst. Of van een stijf, zwaar of vermoeid gevoel in uw rug. De pijn kan tijdens of meteen na een activiteit ontstaan. Maar de rugpijn kan ook enkele uren, dagen, weken of maanden later optreden. Daar is geen peil op te trekken. Het is een signaal van uw rug dat er iets aan mankeert.

We gebruiken de laatste technieken

Bij de behandeling van uw rug maken we gebruik van de Gonstead-methode

Herstel begint met een goede diagnose. Met de Gonstead-methode gaan wij een stap verder dan de meeste andere behandelwijzen. Eerst onderzoeken en analyseren wij de complete wervelkolom op verschillende aspecten. Daarbij kijken we naar subtiele veranderingen in de bewegingsvrijheid en de houding van de rug, die mogelijk tot problemen kunnen leiden. We gebruiken een nervoscoop om warmteverschillen over de lengte van de wervelkolom vast te kunnen stellen. Dat helpt ons blokkades op te sporen die direct of indirect het functioneren van de wervels en de zenuwen negatief beïnvloeden. 

Daarnaast controleren we of er op plekken in de wervelkolom zwellingen, afwijkingen of spanningen in de spieren of weefsels voorkomen. Een andere techniek is om de wervelkolom af te tasten, terwijl de patiënt beweegt en de rug in verschillende posities buigt. Daarnaast kunnen we een röntgenfoto maken om de wervelkolom nog nader te analyseren en onder meer naar houding en de integriteit van gewrichten en wervels te kijken. Deze foto’s worden middels een ‘second review’ altijd bekeken door een externe radioloog.

Hoe kan ik het in de toekomst voorkomen?

Met chiropractische behandelingen kunnen wij rugpijn uitstekend verhelpen

Na onze gedegen analyse weten we exact wat uw rugpijn veroorzaakt en waar de blokkades zitten. Daarna voeren we corrigerende behandelingen uit. We verbeteren de lichaamshouding, vergroten de souplesse van de wervelkolom en herstellen de geïrriteerde zenuwen. Dat doen we door met de handen druk uit te oefenen op het gewricht. Daardoor kunt u weer vrijer bewegen en vermindert de pijn.

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn heel veel manieren om rugklachten te voorkomen. Slaap op een goed matras. Slaap nooit op uw buik, maar op uw rug of zij. Let op uw houding bij het zitten, staan en lopen. Buig goed door uw knieën bij het tillen van een zwaar voorwerp en hou het dicht bij uw lichaam. Draag schoenen die voldoende steun geven en zorg dat u voldoende beweegt.

FAQ

Veelgestelde vragen

Er zijn, heel kort door de bocht, twee soorten scoliose. De eerste is een anatomische scoliose als gevolg van een asymmetrische groei in het bot van het heiligbeen, het bekken of in de wervels van de wervelkolom. In dit geval kan je vaak helpen met secundaire klachten zoals rug of nekpijnklachten, maar kan je de scoliose niet oplossen. In het tweede geval, die komt vele male vaker voor, is de scoliose het gevolg van nieuwe of oude rugblessure, waarin het bekken of de onderrug niet symmetrisch beweegt en in enkele gevallen er duidelijk sprake is van een scheefstand. Chiropractie is bewezen effectief in het verminderen van dit soort scoliose.

Dat hangt helemaal af van uw klachten en de complexiteit van deze klachten.
Niemand reageert ook exact hetzelfde op behandelingen en is het dus maatwerk om een goede prognose te geven. Belangrijk is ook dat Chiropractie niet per definitie een “quickfix” is, maar een goed gestructureerde aanpak om op korte termijn pijnklachten of niet lekker functioneren zo snel mogelijk te verbeteren. Daarna is het belangrijk om de toegenomen functionaliteit te consolideren om terugval te voorkomen. Herstel van kraakbeen, pezen en kapsels, duurt immers langer dan het herstellen van (spier)pijn.

Chiropractors hebben geen verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig. Tijdens uw eerste consultatie en eventueel aanvullend lichamelijk onderzoek, zal de chiropractor u kunnen vertellen of hij/zij kan helpen met de klachten waar u mee komt. Mocht er meer onderzoek nodig zijn of is het niet helder waar de problemen vandaan komen, zullen onze chiropractors u verwijzen naar de huisarts voor aanvullend onderzoek.

Schakel de chiropractor in om rugklachten te voorkomen

Het mooiste is als u de chiropractor inschakelt voordat u rugklachten heeft of als u rugklachten voelt aankomen. Hoe langer u doorloopt met rugklachten, hoe langer de hersteltijd zal zijn. Door de wervelkolom regelmatig te laten checken voorkomt u grotere problemen.

De patiënt vertelt: