van koert chiropractie logo

Zelfs de hardnekkigste hoofdpijn
kunnen wij verlichten en zelfs
laten verdwijnen met chiropractie

Hoofdpijn

Praktisch elke Nederlander heeft wel eens last van hoofdpijn. Dat kan bijvoorbeeld komen door het stoten van je hoofd of een harde kopbal bij het voetbal. Ook kan je hoofdpijn krijgen door te weinig vocht naar binnen te krijgen. Drink daarom voldoende water over de dag verdeelt. Gelukkig is die hoofdpijn meestal snel weer over. Hoofdpijn kan echter ook chronisch zijn. Daarbij onderscheiden we spanningshoofdpijn en migraine.     

Spanningshoofdpijn
is een drukkende pijn die overal in het hoofd kan voorkomen. Het voelt vaak aan als een knellende band om het hoofd. Spanningshoofdpijn kan geleidelijk opkomen en lang aanhouden. De pijn ontstaat meestal vanuit de nek, maar soms ook vanuit het kaakgewricht. Het wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde stand van de wervels in de rug en de nek. Daardoor raken de spieren overbelast en de zenuwen geïrriteerd, met langdurige hoofdpijn als gevolg.

Migraine
is er in verschillende vormen. Wetenschappers denken dat het wordt veroorzaakt door veranderingen in de diameter van de bloedvaten in het hoofd. En dat de beweeglijkheid van de nekwervels en de prikkeling van zenuwen daarbij een rol spelen. Migraine begint vaak met flikkeringen en vlekken voor de ogen, die overgaan in een stekende pijn aan één kant van het hoofd. Een migraineaanval kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden. Tijdens zo’n aanval zijn mensen vaak overgevoelig voor licht en geluid. Daarnaast kan het leiden tot misselijkheid en overgeven.   

 

Herkent u zich in deze klachten?

Symptomen van spanningshoofdpijn en migraine

Spanningshoofdpijn en migraine beginnen vaak met pijn in de nek. De nekspieren zijn gespannen en voelen hard aan. Bij migraine ontstaat eerst een vernauwing van de bloedvaten naar de hersenen. Het lichaam reageert daarop door de bloedvaten te verwijden. Daardoor ontstaat migraine. Symptomen zijn misselijkheid, overgeven, duizeligheid en gevoeligheid voor licht en geluid.

We gebruiken de laatste technieken

Met chiropractie zijn (spannings)hoofdpijn en migraine vaak goed te verhelpen

Bij Van Koert Chiropractie kunnen wij alle vormen van hoofdpijn verlichten en zelfs laten verdwijnen. Wij onderzoeken het bovenste gedeelte van de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. We verbeteren de lichaamshouding, vergroten de souplesse van de nekwervels en herstellen de geïrriteerde zenuwen. Dat doen we door met de handen druk uit te oefenen op het gewricht. Met als gevolg dat uw wervelkolom beter functioneert en uw klachten verminderen.

Hoe kan ik het in de toekomst voorkomen?

Zo kunt u (spannings)hoofdpijn en migraine voorkomen of verlichten

Wij hebben een aantal tips voor u om hoofdpijn te voorkomen of verlichten. Let op uw lichaamshouding. Stimuleer uw bloedcirculatie door regelmatig te sporten of bewegen. Zorg voor een goede nachtrust. Vermijd stresssituaties. Werk niet aan een stuk door, maar pauzeer regelmatig en maak bijvoorbeeld een lange wandeling. Wees voorzichtig met producten die hoofdpijn of migraine kunnen veroorzaken, zoals kaas, chocolade en wijn of andere alcoholische dranken.
Hebt u al last van hoofdpijn, masseer dan uw schouder- en nekspieren om de spanning op uw spieren te verminderen. Of ga bij migraine in een donkere en geluidsvrije ruimte liggen en leg daarbij een opgerolde handdoek of een dun kussentje onder uw hoofd.

Kaakproblemen

Kaakproblemen worden vaak veroorzaakt door een disbalans van de spieren van het kaakgewricht. Overmatig of verkeerd gebruik van de kauwspieren door bijvoorbeeld veelvuldig kauwgum gebruik of knarsetanden kan leiden tot beperkingen in dagelijkse activiteiten zoals eten, praten, gapen en hoofdpijnklachten. Ook kan het zijn dat je last hebt van pijnlijke tanden. Pijnlijke tanden kunnen het gevolg zijn van een overbelasting van de spieren rondom het kaakgewricht.

De symptomen die kunnen optreden bij kaakklachten zijn:

  • Pijn in de kaak die kan uitstralen naar oor, hoofd of nek
  • Moeite met het openen of sluiten van de mond
  • Knakkende geluiden vanuit het kaakgewricht
  • Abnormale slijtage van het gebit
  • Vermoeiende kauwspieren
  • Acuut de mond niet meer kunnen openen of sluiten

De behandeling van de kaak kan bestaan uit het mobiliseren/corrigeren van het kaakgewricht en nek en het rekken van de overbelaste spieren. Verder worden de spieren die niet goed functioneren getraind om sterker te worden.

FAQ

Veelgestelde vragen

Cervicogene hoofdpijn zijn hoofdpijnklachten die hun oorsprong vinden in de kapsels van de nekgewrichten en de spieren van de nek. Door een overprikkeling van het zenuwstelsel kunnen er forse hoofdpijnklachten ontstaan als gevolg van nekklachten.

Migraine is een gemene vorm van hoofdpijn, vaak aan een zijde van het hoofd, als gevolg van een plotselinge (tijdelijke) verwijding of vernauwing van de bloedvaten ten gevolge van neurale prikkelingen. Nekklachten kunnen hier een grote rol in spelen.

Ja, soms kunnen overgevoeligheden voor voedsel migraine uitlokken.

Als je midden in een migraine aanval zit, niet veel. We zien veel mensen met migraine klachten en heel veel van onze patiënten ervaren een duidelijke afname van de frequentie, hevigheid en tijdsduur van hun migraine klachten, als de oorzaak terug te leiden was naar een rug of nek blessure. Regelmatig zien we dat mensen compleet hoofdpijnvrij worden.

Ook als u hoofdpijnvrij bent, adviseren wij u regelmatig terug te komen

Hebben de chiropractische behandelingen geleid tot het gewenste resultaat en bent u hoofdpijnvrij? Dan adviseren wij u toch regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Want door uw nekwervels regelmatig te laten behandelen, vermindert u de kans op herhaling en houdt u uw lichaam in goede conditie.