Hoofdpijn
Praktisch elke Nederlander heeft wel eens last van hoofdpijn. Dat kan bijvoorbeeld komen door het stoten van je hoofd of een harde kopbal bij het voetbal. Ook kan je hoofdpijn krijgen door te weinig vocht naar binnen te krijgen. Drink daarom voldoende water over de dag verdeelt. Gelukkig is die hoofdpijn meestal snel weer over. Hoofdpijn kan echter ook chronisch zijn. Daarbij onderscheiden we spanningshoofdpijn en migraine.
Spanningshoofdpijn is een drukkende pijn die overal in het hoofd kan voorkomen. Het voelt vaak aan als een knellende band om het hoofd. Spanningshoofdpijn kan geleidelijk opkomen en lang aanhouden. De pijn ontstaat meestal vanuit de nek, maar soms ook vanuit het kaakgewricht. Het wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde stand van de wervels in de rug en de nek. Daardoor raken de spieren overbelast en de zenuwen geïrriteerd, met langdurige hoofdpijn als gevolg.
Migraine is er in verschillende vormen. Wetenschappers denken dat het wordt veroorzaakt door veranderingen in de diameter van de bloedvaten in het hoofd. En dat de beweeglijkheid van de nekwervels en de prikkeling van zenuwen daarbij een rol spelen. Migraine begint vaak met flikkeringen en vlekken voor de ogen, die overgaan in een stekende pijn aan één kant van het hoofd. Een migraineaanval kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden. Tijdens zo’n aanval zijn mensen vaak overgevoelig voor licht en geluid. Daarnaast kan het leiden tot misselijkheid en overgeven.